2012. gada 27. septembris

Inovācijas


Jauns sākums attiecas ne tikai uz manām atklāsmēm par Pēteri Emīlu. Jauns sākums nozīmē arī ik katru jaunu sākumu, kā piemēram, jauns darba sākums un ar to saistītie jaunie konferenču sākumi.

Šodien piedalījos ārkārtīgi aizraujošā biroja organizētā konferencē par inovāciju ceļu Baltijā. Un konference nebija aizraujoša tāpēc, ka to organizējām paši, bet gan tāpēc, ka tā deva cerību. Cerību, ka arī Latvijā var būt savs skype. Iespējams, ka datortehnoloģiju jomā Latvijas inovatori vēl patreiz tikai meklē īstos ceļus, bet Latvijā ir vairāki mazāki veiksmes stāsti. Ir savs unikālā tehnoloģijā radīts betons (Primekss), ir gaismu neatstarojošs stikls (GroGlass), un droši vien ir vēl daudzi citi mazi veiksmes stāsti, jo vairāki pārliecināti un aizrautīgi uzņēmēji roku rokā ar saviem inovatoriem cīnās par savu biznesu, bet līdz ar to arī par mūsu visu labklājību.

Ja mēs atmetam pamatviedokli, ka visa dzinējspēks ir slinkums (jo, ja kāds nebūtu bijis slinks piecelties pārslēgt televīzijas kanālus, nebūtu jāizdomā pults), visa dzinējspēks vienmēr ir bijušas inovācijas. Protams, arī peļņa, kas aiz tām stāv, bet, lai dabūtu burkānu, kaut kas tomēr ir jārada. Un man ir prieks ka es kā advokāts vai jurists varu šai procesā piedalīties kā maza skrūvīte, jo, lai cik liels būtu jurists, viņš vienmēr ir un paliks biznesa un inovāciju apkalpojošais personāls, tēlaini izsakoties, mēs pienesam inovatoram vai uzņēmējam kafijas krūzīti - kā čakla sekretāre. Tomēr ir labāk, ka šāda čaklā sekretārīte pastāv, jo bez juristiem iestātos haoss un uzņēmēji viens otram censtos nozagt visu iespējamo intelektuālo īpašumu, un beigu beigās vēl sakautos. Bet jurists sakārto papīrus, skaisti sakārto uzņēmēja mapītes vai sakārto inovatoru komandas radītos brīnumzīmējumus. Tā nav cēla profesija kā ārsts vai skolotājs, bet ir tikpat vajadzīga - lai būtu kārtība un lai inovatori varētu naktīs rasēt un domāt. Radiet, un mums visiem būs par vienu aizraujošu mirkli vairāk!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru