2011. gada 17. oktobris

Zāles

Kādas zāles jūs zināt? Ja jūs esat veselīgs vidējais latvietis, kas reizi gadā izstaigā iesnas un sliktākajā gadījumā, ja slimi ir visi biroja darbinieki, reizi gadā vai divos dabū vīrusu, tad jūsu zināšanas zāļu jomā aprobežojas ar reklāmām.
Teiksim, pret visām sāpēm tiek lietots ibumetīns un, pēc reklāmas spriežot, katras modernas sievietes rokas somiņā ibumetīni mētājas biezā slānī. Vēl vidējais latvietis zina coldrex-veidīgos dzērienus saaukstēšanās un gripas gadījumiem. Šīs divas zāļu sekcijas zina pat vīrieši. Vēl visiem varētu būt zināma arī zāļu kategorija “deguna pilieni”.
Tālāk jau nāk sieviešu auditorijai mērķētie - mezimforte - tavs vēders sāpes nezin!, un espumizans - novērš gāzu veidošanos vēderā vēderdejotājām. Acīmredzot, vīriešiem nav aktuāls gāzu jautājums jeb precīzāk - nekas nespēs vīrieti piespiest nopirkt zāles, ja viņam kaut kas nesāp vai viņam nebūs iesnas. Visos pārējos gadījumos viņi vai nu ir veseli, vai nu varonīgi ciešs un neiet pie ārsta. Tātad, šo zāļu sekciju zina tikai sievietes.
Kas tad vēl? Ja jūs esat prātīgs ceļotājs, tad atceraties, ka mamma bērnībā mācīja, ka pret pēkšņu skrejamo palīdz oglīte - tad nu oglīti arī cilvēki zina. Un, protams, plāksterus. Kurš gan nezina tos? Sievietes tos nēsā līdzi, īpaši, vasarā un, ja ir iegādātas jaunas kurpes. Vīrieši zina, ka tādi pastāv, un, kad jaunās kurpes ir uzberzušas tulznas, zina, ka teorētiski tādus var aptiekā nopirkt.
Aspirīns ir veco laiku zāle, tādus tagad lieto tikai omas un apzinīgi opīši, jo aspirīni tagad ir asinsvadiem, sirdij un kam tur vēl. Moderns vidējais latvietis aspirīnu nelieto.
Tad nu ar šādu zināšanu bagāžu ir gaužām maz, ja pēkšņi mazais Pēteris Emīls dabū iesnas. Tur ir ko noņemties! Jāzvana ģimenes ārstam, jāskaidro, ko var un ko nevar tāds mazs bērns, un jūsu zināšanu arsenālā vienas dienas laikā parādās nebijušas lietas - esat gandrīz kā apguvis jaunu grāmatu. Nopērkat jaunapgūtos izejmateriālus un veseļojaties, jo parasti slimo arī mammas, nuu, lai jaunajam cilvēkam nebūtu garlaicīgi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru