2011. gada 23. novembris

Presētā zāle

Pēteris Emīls ir liels pasaules izzinātājs. Apstākļu spiests viņš visu dienu uzturas savā spēļu istabā, pa kuru viņš var rāpot krustu šķērsu, kur pa laikam ciemos ienāk trusis Rodžers un no kurienes var labi redzēt mammu virtuvē.
Apstākļi, kas viņu spiež uzturēties spēļu istabā ir apmēram septiņus centimetrus augstais slieksnis, kas būtu jāpārrāpo, lai tiktu tālāk. Bet pagaidām Pēteris vēl nav sapratis, ka to spēj izdarīt (jo tas viņam nejauši izdevās tikai vienu reizi), tāpēc viņš apmierinās ar slieksnim pāri atrodošos zābaku nozvejošanu un košanu, ja mamma tos nav paspējusi nolikt tālāk, vai sāk skaļi bļaustīties ar skaidru izteiksmi, nu, ātrāk taču pārlieciet mani pāri slieksnim, cik var nīkt vienā istabā!
Ja Pēteris ar savu bļaustīšanos ir izdīcis iespēju sēdēt virtuvē uz grīdas, viņu visvairāk saistošais priekšmets ir vienīgais aizliegtais no uz zemes esošajiem priekšmetiem - truša Rodžera intīmais stūrītis. Rodžis ir ļoti inteliģents trusis un visas savas svarīgās darīšanas, cik nu viņas svarīgas trusim var būt, kārto speciāli iekārtotā kastē. Tāpēc kastē parasti mētājas zirņa lieluma presēta zāle. Veikala plauktos zāle ir nopērkama sapresēta mazos cilindriņos, bet Rodža pārstrādes rezultātā tā sanāk apaļa. Ja gadās uzmīt bumbiņai, tā izšķīst zāles šķiedrās.
Pēterim šis process acīmredzami interesē, jo, kad viņš ierodas virtuvē, kaste tiek nolikta augstāk - laikam tāpēc tā ir tik interesanta. Toties Rodžis gan par to nepriecājas un savos ikdienas gājumos šķauda uz to, ka kaste ir nolikta augstāk, un atstāj savu presēto zāli vietā, kur kastei vajadzētu atrasties.
Biju aizņemta ar citam lietām virtuvē un nepamanīju, ka Rodžis atkal izmet kādas pāris zāles bumbiņas, un ka Pēteris, protams, sēž pie vietas, kur kastei jāatrodas parasti. Pēc brīža pamanīju, ka Pēterim uz zoda ir nodevīgas zāles šķiedras. Tomēr jau paspējis sapresēt! Ek, mazais rakaris! Tā nu es viņam no mutes zvejoju ārā presēto un daļēji sakosto zāli, kamēr Rodžis apmierināts luncinājās apkārt.
Bet vispār Pēterim nav lielas izredzēs uz sterilu vidi - kur tad tādu var dabūt? - pa laikam kāds nostaigā ar āra zābakiem, pa laikam Rodžis spalvas met - nevar taču cauru dienu ar lupatu skraidīt pakaļ. Turklāt Pēteris uzbrūk arī birstei.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru