2011. gada 31. decembris

Augstāki plaukti

Pēteris Emīls kādu laiku ir pasācis interesēties par augstākiem plauktiem jeb citiem vārdiem - kā ērtāk piekļūt mammas degunam un iekost. Lai sasniegtu savu mērķi, nekas cits neatliek kā celties kājās, tāpēc vienīgā vieta, pret kuru atstutējoties Pēteris ceļas kājās, ir uz zemes sēdoša mamma.
Tiklīdz kā es apsēžos uz grīdas, Pēteris tūlīt no jebkura istabas stūra veikli rāpo klāt, turas, atstutējas un ceļas kājās, un mēģina sasniegt mammas degunu vai sliktākajā gadījumā zodu, jo tas tik ērti košļāšanai nepadodas. Citas virsmas Pēteri pagaidām neinteresē, jo uz tām taču neatrodas mammas seja ar ērti iekožamām detaļām.
Es piederu pie tiem vecākiem, kas uzskata, ka bērnam pēc iespējas ilgāk būtu jārāpo, tāpēc jebkas, kas var veicināt Pētera celšanos kājās, ir novāks un neatrodas viņa redzes lokā. Piemēram, skapīšu zemie plaukti, kas atrodas tieši piecelšanās attālumā no zemes, ir novākti tukši. Arī savā gultiņā, kur būtu visērtāk piecelties kājās, Pēteris pavada maz laika un tikai guļot, tādējādi viņam pagaidām netiek piedāvāta opcija celties kājās - ja nu vienīgi, atstutējoties pret mammu.
Arī mantiņas parasti stāv istabas vidū, tāpēc Pēterim nav iemesla mantiņas meklēt uz skapjaugšām. Turklāt istabas vidū ir arī vairākas kastes, pa kurām var rāpot, trenēt līdzsvaru, sēdēt virsū un līdz pusei piecelties kājās, respektīvi, kājas pieceļas un iztaisnojas, dubsis švitinās pa gaisu, bet augstāk Pēteris netiek, jo nav kur pieturēties, lai pieceltos kājās pavisam. Tā nu Pēteris ik pa brīžam ir novērojams noliecies, it kā stādot kastēs tomātus vai sējot puzles gabaliņus.
Protams, ka tas nevilksies ilgi līdz Pēteris sapratīs, ka, ja var pieturēties pie mammas, to var izdarīt arī citur, un tad ir iespēja aiziet līdz karotajai mantiņai. Jo jau tagad viņš pāris reizes stāvot pie manis ir mēģinājis spret kādu soli, acīmredzot, saprotot, ka tieši tādā veidā var nokļūt kaut kur citur. Tomēr pagaidām mēs cītīgi rāpojam un nedomājam par staigāšanu. Starp citu, ļoti veselīgi ir rāpot arī pieaugušajiem, jo tas stabilizē un trenē visas muskuļu grupas, tāpēc vēl Vecajā gadā - droši visi uz zemes!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru